Mätning av vitalparametrar med hjälp av drönare

ENGLISH I samarbete med Chalmers Industriteknik och Everdrone, som utvecklar teknologi för drönare, har Detectivio efter omfattande arbete nu slutfört och lämnat in bidragsansökan för Vinnovas program ”AI för avancerad digitalisering”.

De tre parterna har i bidragsansökan beskrivit projektet med rubriken Vital Signs Estimation Using Camera Drones, vilket syftar till att tänja på gränserna för akut medicinsk bedömning genom mätning av vitalparametrar i kameradrönare.

Ett specifikt fokusområde är att utveckla Detectivios mjukvara till att bli mer robust när det gäller att hantera varierande och skiftande ljusförhållanden och vibrationer. Förbättringarna gynnar användningen av mjukvaran i drönare, men även i bredare tillämpningar såsom telemedicin. Att noggrant kunna mäta vitalparametrar under mindre idealiska förhållanden förbättrar medicinska bedömningar på distans, något som kan göra vården mer tillgänglig och effektiv.

– Det här projektet är verkligen inspirerande och pekar på potentialen i att förändra akutsjukvården genom att tillhandahålla omedelbar och kritiska data för olycks- och katastrofplatser, vilket leder till effektivare fördelning av resurser och bättre patientresultat. Vi inväntar nu Vinnovas beslut och vi är optimistiska om våra chanser att gå vidare med detta banbrytande projekt, säger Stefan Malmberg, grundare och VD för Detectivio.

Beslut meddelas från Vinnova 31 oktober 2023. Godkänns projektet kommer det att pågå i två år med en budget om cirka 4,2 miljoner kronor.

  

För mera information: Stefan Malmberg, stefan@detectivio.com, 073-0758004

  

Länkar

https://www.vinnova.se/e/tematiska-utlysningar/ai-for-avancerad-digitalisering-2023/
https://chalmersindustriteknik.se/
https://everdrone.com/

  

Detectivio grundades 2017 av en läkare och en AI-forskare, med målet att möjliggöra kontaktfri mätning av vitalparametrar – grunden för att bedöma hälsa. En pilotstudie är publicerad och nu pågår en större klinisk studie, som genomförs av Västra Götalandsregionen och Sahlgrenska akademin/Göteborgs universitet. Med stöd av Sahlgrenska Science Park fortsätter Detectivio att utvecklas och befinner sig i startup-fas med målsättning att ta en första produkt till marknaden inom en nära framtid. www.detectivio.com

Annette Björklund