Detectivio genomför hälsoekonomisk studie

ENGLISH Några av de viktigaste aspekterna med att kontaktlöst mäta vitalparametrar, är tids- och kostnadsbesparingar som möjliggörs. Detta kommer nu att klargöras i en studie som jämför Detectivios metod med nuvarande traditionella mätmetoder inom vården.

 Syftet med studien är att avgöra om kontaktfri mätning av vitalparametrar på akutmottagningen är en kostnadseffektiv metod. Studien görs som en del av ett masterprogram inom hälsoekonomiska studier vid Göteborgs universitet.

 – Målet med projektet är att undersöka om Detectivios teknologi, som på 30 sekunder mäter vitalparametrar utan beröring, minskar vårdkostnaden, och om teknologin förbättrar kvaliteten för akutpatienter, bland annat genom att förhindra risken för sjukhusförvärvade infektioner, något som ju ofta överförs vid beröring, säger Sara El Sisi, projektledare och studiens författare.

 Även eventuella vårdkostnader som undviks genom att använda Detectivio kommer att belysas, och resultatet av studien planeras vara klart till början på oktober.

 – Jag förväntar mig att se positiva resultat inom flera områden. Kortare behandlingstid är en, vilket i förlängningen ger kostnadsbesparing. Vidare vet vi att brist på sjuksköterskor ger tidspress och här ser vi att vår teknologi kan ha en positiv inverkan. Sedan är Covid ett aktuellt exempel där vårdpersonal och patienter enkelt skyddas med vår teknologi genom att inte behöva ha närkontakt när vitalparametrar ska mätas, säger Stefan Malmberg, grundare och vd i Detectivio. 

 

För mera information: Stefan Malmberg, stefan@detectivio.com, 073-0758004

 

Detectivio grundades 2017 av en läkare och en AI-forskare, med målet att möjliggöra kontaktfri mätning av vitalparametrar – grunden för att bedöma hälsa. En pilotstudie är publicerad och nu pågår en större klinisk studie, som genomförs av Västra Götalandsregionen och Sahlgrenska akademin/Göteborgs universitet. Med stöd av Sahlgrenska Science Park fortsätter Detectivio att utvecklas med målsättningen att ta en första produkt till marknaden inom en nära framtid. www.detectivio.com

Annette Björklund