Första vetenskapliga studien med Detectivios metod publicerad

ENGLISH Den första oberoende kliniska studien med Detectivios metod har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Infectious Diseases. Forskningsrönen visar lovande resultat för teknologin, som mäter vitalparametrar från en meters avstånd.

Inom sjukvården har vitalparametrarna puls, andning, syresättning, kroppstemperatur och blodtryck länge varit basen för att bedöma hälsa. Vitalparametrar mäts i dag traditionellt med hjälp av flera olika instrument där resultatet dokumenteras manuellt. Detectivio ligger i framkant inom ett nytt teknikfält som möjliggör kontaktlös och automatisk mätning av vitalparametrar med hjälp av kamerateknik, mjukvara och artificiell intelligens.

– Att kliniskt dokumentera och verifiera metoden är ett prioriterat område och publicering blir ett viktigt erkännande. Denna första publicerade studie visar att vår metod fungerar och är mycket lovande. Det konstateras också att metoden efter de gjorda tekniska förbättringarna av utrustningen, kommer att vara en ”game changer” inom området, säger Stefan Malmberg, grundare och vd i Detectivio. 

Mätningarna med Detectivios metod för studien inkluderade fyra vitalparametrar och gjordes under juni till oktober 2020 på 214 patienter vid Östra sjukhusets akutmottagning i Göteborg.

Redan pågår ytterligare en klinisk studie, denna gång på ett betydligt större antal individer, genom Västra Götalandsregionen och Sahlgrenska akademin/Göteborgs universitet. Studien omfattar 780 patienter vid fyra vårdcentraler i Västra Götalandsregionen och vid infektionskliniken på Östra Sjukhuset. Studien utvärderar Detectivios teknologi i senaste versionen och beräknas pågå året ut.

 

För mera information: Stefan Malmberg, stefan@detectivio.com, 073-0758004

 

 Länk till den publicerade studien: http://dx.doi.org/10.1080/23744235.2022.2080249

Stefan Malmberg, Taha Khan, Ronny Gunnarsson, Gunnar Jacobsson & Pär-Daniel Sundvall (2022) Remote investigation and assessment of vital signs (RIA-VS)—proof of concept for contactless estimation of blood pressure, pulse, respiratory rate, and oxygen saturation in patients with suspicion of COVID-19

Infectious Diseases, DOI: 10.1080/23744235.2022.2080249

 

Mer information om den publicerade studien finns på sidan ClinicalTrials.gov, en databas med kliniska prövningar som genomförts runt om i världen, tillhandahållen av U.S. National Library of Medicine.

 

 Detectivio grundades 2017 av en läkare och en AI-forskare, med målet att möjliggöra kontaktfri mätning av vitalparametrar – grunden för att bedöma hälsa. En pilotstudie är publicerad och nu pågår en större klinisk studie, som genomförs av Västra Götalandsregionen och Sahlgrenska akademin/Göteborgs universitet. Med stöd av Sahlgrenska Science Park fortsätter Detectivio att utvecklas och befinner sig i startup-fas med målsättning att ta en första produkt till marknaden inom ett år. www.detectivio.com

Annette Björklund